EPIC STUDIJA O ZASLAĐENIM BEZALKOHOLNIM PIĆIMA I EFEKTIMA NA ZDRAVLJE
Konzumiranje zaslađenih bezalkoholnih pića povezano je s povećanjem broja smrtnih slučajeva, pokazala je najveća dosadašnja paneuropska studija koja je istraživala ovu povezanost.
Studiju EPIC finansirale su Evropska komisija i Međunarodna agencija za istraživanje raka.Podaci o učesnicima prikupljeni su iz 10 evropskih zemalja (Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo).
Istraživači su procenjivali ukupno konzumiranje bezalkoholnih pića, odvojeno ispitujući unos napitaka zaslađenih šećerom i veštački zaslađenih napitaka.
Studija, koju je vodila doktorka Amy Mullee, University College, Dublin, Irska, objavljena 3. septembra 2019. u JAMA Internal Medicine.
Konačna studija obuhvatala je 451.743 sudionika; 71,1% bile su žene, a srednja dob je bila 50,8 godina.
“Upečatljivo opažanje naše studije bilo je da su i konzumiranje bezalkoholnih pića i veštački zaslađenih bezalkoholnih pića pozitivno povezani s rizikom od sveukupne smrti”, rekao je autor, Neil Murphy, doktor znanosti, istraživač u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) ), Lyon, Francuska, u intervjuu za Medscape Medical News.
U poređenju sa onima koji su konzumirali manje od jedne čaše mesečno, oni koji su pili dve ili više čaša dnevno veštački zaslađenih bezalkoholnih pića imali su 26% veći rizik za smrtnost od svih uzroka ; oni koji su pili napitke zaslađene šećerom imali su 8% veći rizik.
“Rezultati podržavaju javnozdravstvene kampanje s ciljem ograničavanja konzumiranja bezalkoholnih pića” , kažu istraživači.
Ukupna bezalkoholna pića odnosila su se na kombinaciju bezalkoholnih, gaziranih i izotoničnih pića i razređenih sirupa. Ukupna konzumacija bezalkoholnih pića podeljena je na zaslađenu i veštački zaslađena bezalkoholna pića za sve zemlje, osim Italije, Španije i Švedske, gde vrste bezalkoholnih pića nisu zabeležene.
Ukupno 41.693 smrtnih slučajeva dogodilo se u razdoblju praćenja od 16,4 godine. Znatno veća smrtnost od svih uzroka pronađena je među učesnicima koji su konzumirali dve ili više čaša bezalkoholnih pića dnevno u poređenju sa onima koji su konzumirali manje od jedne čaše mesečno.
S obzirom na specifične uzroke smrti, opažene su pozitivne povezanosti između veštački zaslađenih bezalkoholnih pića i smrtnosti od bolesti kardiovaskularnog sistema kod onih koji su konzumirali dve ili više čaša dnevno u poređenju sa onima koji su konzumirali manje od jedne čaše mesečno.
Za konzumaciju bezalkoholnih napitaka zaslađenih šećerom, zabeležen je porast smrtnih slučajeva od probavnih bolesti u poređenju sa osobama koje su konzumirale jednu čašu ili manje mesečno.
Hiperglikemija koja proizlazi iz konzumiranja bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom može promeniti funkciju propusnosti creva i povećati rizik od enteralnih infekcija takođe.
Izvor:Medscape
GlukogelS sadrži glukozu u gelu u tubi koja se brzo resorbuje već u ustima i podiže nivo šećera u krvi za nekoliko minuta.