I PRIRODNI SOKOVI POVEĆAVAJU RIZIK OD DIJABETESA!
Najnovije istraživanje međunarodnog tima naučnika sa Harvard T. H. Chan School of Public Health iz Bostona, MA i Sveučilišta Fudan u Šangaju, Kina, sugeriše da sva slatka pića, uključujući prirodne voćne sokove i veštački zaslađena pića, mogu povećati rizik od dijabetesa.
Iako nauka već zna da pića s dodanim šećerom mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, nova studija sugeriše da isto može biti slučaj i s prirodno slatkim napicima, kao što su 100% voćni sokovi, kao i veštački zaslađeni napici, kao “dijetalna” bezalkoholna pića.
Istraživanje je pokazalo da konzumacija bezalkoholnih pića s dodatkom šećera može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 utičući na suptilne metaboličke mehanizme.
Jesu li “dijetalna” soda i 100% voćni sokovi koji sadrže prirodni nivo fruktoze, ali bez dodanog šećera, zdraviji?
Dokazi su oprečni. Neke studije pokazuju da bi to moglo imati uticaja, dok druge navode da ne postoji povezanost.
Većina ljudi veruje da su prirodni sokovi lekoviti.Međutim, nedavna su istraživanja pokazala da nisu ni približno dobra za nas kao što mislimo. Na primer, jedna studija koja je objavljena u časopisu Medical News Today, u junu 2019. godine, pokazala je da preteranom konzumacijom voćnih sokova možemo povećati rizik od raka.
Istraživači su otkrili da su ljudi koji su povećali svoj ukupni unos bezalkoholnih pića s dodatkom šećera i prirodno slatkih voćnih napitaka za više od 120 ml dnevno tokom 4 godine, imali rizik za nastanak dijabetesa tip 2 od 16% u naredne 4 godine.
Međutim, oni koji su povećali svoj ukupni unos veštački zaslađenih napitaka – kao dijetalne sode – za istu količinu tokom istog razdoblja,imali su povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 18%.
Te su brojke ostale relevantne i nakon što su se istraživači prilagodili vrednosti indeksu telesne mase (BMI), različitim promenama u ishrani i promenama životnih navika.
Preciznije, zamena jednog dnevnog obroka slatkog napitka vodom ili nezaslađenom kafom ili čajem povezana je s 2–10% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
“Rezultati studije su u skladu s trenutnim preporukama za zamenu slatkih pića nekaloričnim napicima bez veštačkih zaslađivača”, prof. Frank Hu iz Harvarda T.H. Škola javnog zdravlja Chan.
Za podizanje energije i nivoa šećera u krvi kada je potrebno, najbezbednije je koristiti GlukogelS, glukozu u gelu koja na brz, jednostavan i bezbedan način reguliše nivo šećera u krvi.