ISTRAŽIVANJE NAVIKA 2000 OSOBA SA DIJABETESOM
Istraživanje ‘Habits of a Great A1c’ koje su sproveli novinari iz Diabetes Dailyja, donosi prozaične zaključke koji su, pomalo apsurdno, upravo zbog toga dragoceni.
Baza Thrivable Insights uključuje 20.000 ljudi s dijabetesom koji žive u Sjedinjenim Državama. Koristimo ga za provođenje anketa, fokusnih grupa temeljenih na telefonima i drugih vrsta radi prikupljanja važnih uvida u različite aspekte življenja (i napredovanja) s dijabetesom.
Novinari iz Diabetes Dailyja iskoristili su veliku bazu podataka 20.000 osoba (Thrivable Insights, baza podataka) s dijabetesom i sproveli anketu sa 2000 ljudi kako bi utvrdili ključne razlike između onih koji dobro kontrolišu svoju glikemiju (HbA1c) i oni koji u tome nisu baš uspešni. Pristup tog vrhunskog data journalisma bio je vrlo kompleksan, uporedili su niz faktora koji utiču na HbA1c.
Postavili su detaljna pitanja o različitim aspektima svakodnevne rutine osobe sa dijabetesom, uključujući planiranje obroka i obrasce (npr. navike unosa ugljenih hidrata), strategije upotrebe insulina, navike vežbanja, korišćenje tehnologije, posete lekarima, specijalistima, socioemocionalne faktore i još mnogo toga! Zatim su procenili odgovore koji su se odnosili na nivoe A1c bolesnika.
Ispitali su razlike između specifičnih navika učesnika u anketi koji su prijavili A1c od <6,5% u odnosu na one koji su prijavili A1c od> 8,0%.
Ukupno je u anketi učestvovalo 1.938 ispitanika,muškarci 25%,žene 75%, dijabetes tip1 48%, dijabetes tip 2 52%, prijavljeni A1c 6,5% i niži 60%, prijavljeni A1c veći od 8% 23%
Rezultati ankete pokazuju da kod osoba sa dijabetesom tip 1 koji prijavljuju A1c od <6,5% navike su:
– u ishrani unose vrlo malo ugljenih hidrata (<40 g dnevno)
– ne varira im dnevni unos ugljenih hidrata
– koristite insulinsku pumpu: 71%
– nose monitor za kontinuirano merenje glukoze (CGM): 76%
– ne varira im vremenski period davanja insulina za vreme obroka
– usklađuju sadržaj proteina u svom obroku sa određivanjem njihove bolusne doze insulina
– jedu sličnu hranu svaki dan, u slično vreme i ograničavaju ishranu u restoranima
– fizička aktivnost je zastupljena: vezbaju svakodnevno 21 %, 4-6 puta nedeljno: 24%
manje od jednom nedeljno: 40%
Osećaju se vrlo samouvereno u svojim veštinama lečenja dijabetesa: 82%
Osjećaju se vrlo optimistično u pogledu svog dugoročnog zdravlja: 59% Osećaju kako ih dijabetes ne ometa u njihovom svakodnevnom životu: 35%
Zapaženo je da je niži nivo unosa ugljenih hidrata povezan s optimalnijim nivoom A1c u bolesnika s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 u ovom istraživačkom istraživanju. Konkretno, unos ugljikohidrata manji od 40 g dnevno bio je znatno verovatniji među onima koji su prijavili postizanje A1c manje od 6,5% u odnosu na one koji su prijavili i A1c veći od 8%.
Generalni zaključak ankete je da oni koji održavaju dobre glikemije, tj. HbA1c do 6,5 mmol/l konzumiraju manje ugljenih hidrata, redovno vežbaju i imaju insulinsku pumpu.
GlukogelS je dekstrozni gel u tubi koji brzo i lako podiže nivo šećera u krvi i energiju u slučaju hipoglikemije.