UPUTSTVO ZA PACIJENTA

IROVIT,oralne kapi za decu
Dodatak ishrani, dijetetski supplement
Za suplementaciju gvožđa kod male dece
Irovit kapi su specijalno dizajnirane za decu sa prijatnim ukusom banana i jagode.
Irovit sadrži gvožđe kao jedinu aktivnu komponentu sa ekonomičnim i jednostavnim doziranjem prilagođenim individualnim potrebama.

DA LI SAMO ANEMIČNA DECA TREBA DA DOBIJU PREPARAT GVOŽĐA?Preporuke AAP za pravilnu ishranu i dopunu ishrane odojčadi i male dece preparatima gvožđa podsećaju nas da gvožđe treba dodati ne samo malokrvnoj deci, već i onoj deci kod koje očekujemo da se malokrvnost razvije:
Zdravo odojče rođeno u terminu ima dovoljno gvožđa za prva 4 meseca života. Budući da majčino mleko sadrži vrlo malo gvožđa, bebama koje doje treba dodati 1 mg / kg dnevno gvožđa od uzrasta 4 meseca, odnosno do uvođenja hrane bogate gvožđem.
Deci uzrasta 6 – 12 meseci potrebno je 11 mg / dan gvožđa dnevno. Nemlečnu ishranu(dohranu), crveno meso i povrće s visokim sadržajem gvožđa treba uvesti rano. Preparati gvožđa u kapima treba da se daju detetu čije dnevne potrebe nisu zadovoljene u ishrani (mlečnoj formuli i dohrani).
Mala deca uzrasta od 1 do 3 godine treba da dobiju 7 mg dnevno gvožđa. Najbolje je ako se to postiže ishranom (crveno meso, povrće bogato gvožđem i voće s vitaminom C, koje povećava apsorpciju gvožđa). Preparati gvožđa (kapi ili tablete) uz primenu vitamina ”C” mogu dopuniti nedostatke u ishrani.
Sva deca rođena pre termina treba da dobiju najmanje 2 mg / kg gvožđa na dan do uzrasta 12 meseci što odgovara količini gvožđa u gvožđem obogaćenim mlečnim formulama. Ukoliko se ova deca hrane majčinim mlekom treba da dobiju dodatno gvožđe u dozi od 2mg/kg/dan počevši od uzrasta 1 mesec, i to treba nastaviti sve dok dete doji, i dok po prestanku dojenja ne dobije mlečnu formulu obogaćenu gvožđem ili dok ne počne da dobija hranu bogatu gvožđem koa će mu obezbediti unos od 2 mg/kg/dan gvožđa.
Izvor: http://www.medscape.com/viewarticle/729922

Sastav Irovit, oralne kapi za decu:

Pomoćne supstance: voda, glukoza,askorbinska kiselina,limunska kiselina, natrijum-citrat,natrijum-hidrogenkarbonat,natrijum-benzoat, kalijum.sorbat, sukraloza,aroma banana I jagoda, so

Kako se koristi Irovit ® oralne kapi za decu?

Deca od 1 godine i starija deca : 0.3 ml (7 kapi) jednom dnevno nakon jela

Upozorenja: Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza.
Proizvod nije zamena za izbalansiranu ishranu I zdrav način života.
Proizvod ne treba da koriste osobe preosetljive na bilo koji njegov sastojak.
Uslovi čuvanja
Čuvati u originalnom pakovanju na suvom I tamnom mestu, van domašaja dece, na temperaturi do 25 °C. Ne zamrzavati.
Promućkati pre upotrebe.
Proizvođač: Haupt Pharma,Wolfratshausen GmbH,Pfaffenrieder Strasse 5,82515 Wolfratshausen ,Nemačka
Pakovanje: 30 ml

Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 10618/2017 od 08.05.2017.
Uvoznik i distributer: New Med d.o.o. Jurija Gagarina 150/47, Beograd