ŠTA TREBA DA ZNATE O FOLNOJ KISELINI?
Folna kiselina sintetički je oblik folata, vitamin poznat kao vitamin B9, hidrosolubilan, rastvorljiv u vodi.
U hrani se pojavljuje u obliku folata, međutim, istraživanja sugerišu da većina ljudi ne konzumira dovoljno hrane bogate prirodnim folatima da bi zadovoljile svoje potrebe , pa se folna kiselina sve češće nalazi u dodacima ishrani i rafinisanim proizvodima od žitarica.
Zbog toga mnoge zemlje, uključujući SAD i Kanadu, sada dodaju folnu kiselinu rafinisanim proizvodima od žitarica kao što su belo brašno,hleb, peciva…
U SAD-u je ova praksa povećala potrošnju folata za 28% i smanjila procenat nedostatka folata – koji se meri količinom folata u crvenim krvnim ćelijama – s 39% na manje od 4% stanovništva.
S obzirom da se folna kiselina razlikuje od prirodnog folata, ona se mora pretvoriti u aktivni oblik pre nego što je telo može upotrebiti.
Genetika svakako utiče na brzinu ovog pretvaranja , pa je folna kiselina „vruća tema“ u sadašnjim istraživanjima ishrane.
Koliko je folne kiseline potrebno svaki dan?
Referentni dnevni unos (RDI) folata je 400 mcg za odrasle i 600 mcg tokom trudnoće, iako postoje studije koje u prvim nedeljama trudnoće preporučuju unos od 800-1000 mcg folne kiseline , posebno gde postoji porodična anamneza o postojanju neuroloških defekata i prekoncepcijski izuzetno nizak nivo popunjenosti depoa folatima.
Prednosti folne kiseline
Sprečavanje defekta neuralne cevi
Nizak nivo folata u prvim nedeljama trudnoće povezan je s oštećenjem neuralne cevi i nastanak malformacija mozga, kičme i / ili kičmene moždine.
S obzirom da 90% žena nema odgovarajući nivo folne kiseline za maksimalnu zaštitu od oštećenja neuralne cevi, preporučuje se da sve žene u reproduktivnom periodu uzimaju najmanje 400 mcg folne kiseline dnevno.
Prevencija megaloblastne anemije
Megaloblastna anemija može nastati zbog neadekvatnog unosa folne kiseline i/ili vitamina B12 (alkoholizam, narkomanija, dijeta), povećane potrošnje (trudnoća, hronična hemolizna anemija, u fazi ubrzanog rasta kod dece, hemodijaliza), malapsorpcije (nedovoljno stvaranje unutrašnjeg činioca, tropski i netropski spru, bolest tankog creva) i dejstva pojedinih lekova (metotreksat).
Prevencija raka
Visoki unos folne kiseline mogu zaštititi od određenih karcinoma, uključujući dojku, creva, pluća i pankreas.
To se pripisuje ulozi koju imaju folati u ekspresiji gena – kontrolišu kada su geni uključeni ili isključeni.
Neki istraživači veruju da nizak nivo folata može prouzrokovati pogrešan proces, povećavajući rizik od nenormalnog rasta ćelija i raka.
Nizka nivo folata takođe doprinosi stvaranju nestabilne i lako lomljive DNK što može povećati rizik od raka .
Potrebno je više istraživanja da bismo shvatili kako dodatni unos folne kiseline može dugoročno uticati na rak.
Smanjenje nivoa homocisteina
Adekvatne doze folne kiseline pomažu u smanjenju nivoa homocisteina, povezanog sa razvojem srčanih bolesti.
Folat pomaže snižavanju nivoa homocisteina jer je potreban u procesu pretvaranja homocisteina u metionin.
Bez dovoljno folata, ovo pretvaranje se usporava i nivo homocisteina raste.
Iako su studije otkrile da svakodnevni dodaci folne kiseline mogu smanjiti nivo homocisteina do 25%, ovo smanjenje ipak ne odgovara nižim procentima srčanih bolesti.
Irovit kapsule pored gvožđa sadrže i 500 mcg folne kiseline u kapsuli sa produženim oslobađanjem.