VITAMIN D I METABOLIČKI SINDROM
Šta je metabolički sindrom?
To je grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna gojaznost), visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.
Da li nedostatak vitamina D u organizmu može biti okidač za nastanak metaboličkog sindroma i nastanak oboljenja kao što su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja…?
Istraživanja ukazuju da je prevalencija nedostatka vitamina D u Evropi između 50 i 60%, a u severnoj Evropi raste i do 90%. Ono što posebno zabrinjava je visoka prevalencija nedostatka vitamina D kod trudnica koja se kreće između 70 i 100% u Evropi, a u SAD-u u rasponu od 27 − 91%, u Kanadi između 36 − 65%, u Aziji 45 − 98%, u Australiji i u Novom Zelandu od 25 − 65%.
Kliničke studije koje su rađene krajem 90-tih godina prošlog veka pokazuju da nedostatak vitamina D utiče na homeostazu glukoze, insulinsku rezistenciju i insulinsku sekreciju. Inicijalno ovi efekti su reverzibilni suplementacijom, ali ukoliko se ne primete na vreme i ne krene sa higijensko-dijetetskim režimom i adekvatnom suplementacijom postaju ireverzibilni.
Opservacijska studija dece pokazala je da deca sa nedostatkom vitamina D imaju povećan rizik za razvoj pojedinih stanja, kao 2,5 puta veći rizik za višu glikemiju, 2,4 puta viši rizik za hipertenziju i 4 puta viši rizik za razvoj metaboličkog sindroma. Od posebnog interesa su intervencijske studije, a jedna od impresivnijih je Finska studija koja je trajala 10 godina, a koja je uključivala 10.821 dete na suplementaciji holekalciferolom u dozi od 2000 IU tokom prve godine života. Deca su praćena 31 godinu i pokazalo se da su ona deca koja su uzimala vitamin D imala smanjen rizik razvoja dijabetesa tipa 1 za 80%. Danas su poznata tri paralelna fenomena koja se javljaju u povećanoj učestalosti metaboličkog sindroma – porast nedostatka vitamina D, porast učestalosti prekomerne telesne težine i gojaznosti i porast razvoja šećerne bolesti tipa 2.
Kako vitamin D deluje na smanjenje insulinske rezistencije i nastanak metaboličkog sindroma?
Vitamin D se veže na receptore vitamina D i daje signal pankreasu da pojačano sintetiše insulin i da se konverzija proinsulina u insulin. Znamo da vitamin D deluje i protuupalno i imunomodulatorno, što je posebno bitno za debljinu i dijabetes koje se smatraju upalnim bolestima. Upravo ovo povoljno svojstvo vitamina D da smanjuje lučenja proupalnih faktora, povoljno utiče i na komorbiditete npr. kardiovaskularne bolesti.
Osim toga, vitamin D deluje i periferno tako što smanjuje insulinsku rezistenciju, odnosno on povećava osetljivost masnog i mišićnog tkiva na postojeći insulin, smanjuje glukoneogenezu u jetri, što je dodatni doprinos smanjenju koncentracije šećera. Dobro je poznato da je debljina faktor rizika za razvoj insulinske rezistencije, 2010. godine Hurst i sar. su pokazali u randomiziranoj kliničkoj studiji da primena 4000 IJ vitamina D tokom 6 meseci dovodi do smanjenja insulinske rezistencije, ali potrebno je postići nivo vitamina D od 80 – 119 nmol/L.
Colief vitamin D3 sadrži 400 IJ holekalciferola u 5 kapi. Kako se vitamin D3 u proizvodu Colief nalazi u kapima, doza se može vrlo lako prilagoditi, odnosno povećati ili smanjiti po potrebi.