Brzo , jednostavno i bezbedno smanjuje
i otklanja mučninu i povraćanje

Navosolv

Navosolv

Jeste li znali da je NAVOsolv anagram?

NA-nausea(lat. mučnina)

VO- vomitus(lat. povraćanje)

SOLV (engl. solve-rešiti)

 

Kome je namenjen NAVOsolv?

NAVOsolv predstavlja jedinstvenu kombinaciju đumbira,  magnezijuma i vitamina B6 u kesicama.

Đumbir nije samo izuzetno popularan   začin koja se koristi za aromatiziranje hrane, već i lekovita biljka koja se hiljadama  godina koristi za lečenje i ublažavanje različitih tegoba. Hemijske i metaboličke analize otkrile su da đumbir sadrži stotine spojeva i metabolita koji se nazivaju fenolima.Ove fitohemikalije poseduju antioksidativna i protivupalna svojstva . Najopsežnije proučavane bioaktivne komponente đumbira su gingerole i shogaols.
Đumbir se  koristi svež kao koren biljke , osušen i u prahu, a mnogi koriste i njegova  esencijalna ulja.

 

NAVOsolv je namenjen :

  • trudnicama koje imaju mučninu, gorušicu i povraćanje
  • osobama sa funkcionalnim poremećajima varenja- DISPEPSIJOM
  • deci i osobama koje tokom putovanja prate mučnina, vrtoglavica, gorušica i povraćanje
  • osobama koje u periodu PMS-a i menstruacije imaju mučninu, nadutost
  • osobama sa učestalim glavoboljama, migrenoznim napadima
  • osobama sa čestim grčevima u mišićima i nogama

 

MUČNINA, GORUŠICA I POVRAĆANJE TOKOM TRUDNOĆE

Mučnina i povraćanje tokom trudnoće je najraširenije zdravstveno stanje povezano s trudnoćom, a pogađa do 80% trudnica. Simptomi se mogu kretati od blage mučnine do najtežeg oblika povraćanja, poznatog kao hiperemezis  gravidarum (HG).

ACOG (Američko društvo opstetričara i ginekologa )  poziva kliničare da leče mučninu i povraćanje tokom  trudnoće što je pre moguće kako bi se sprečio razvoj hiperemeze.

Preporuke na nivou  A, koje se izrađuju na osnovu  dobrih i doslednih znanstvenih dokaza, uključuju:

Koristiti vitamin B6 (piridoksin) sam ili u kombinaciji kao farmakoterapija prvog reda jer je siguran i efikasan.Koristi se u terapiji jutarnje mučine još od četrdesetih godina prošlog veka.

Đumbir se može koristiti kao nefarmakološka opcija jer  ima blagotvorne efekte u lečenju mučnine i povraćanja tokom trudnoće.

 

MAGNEZIJUM I VITAMIN B6 TOKOM TRUDNOĆE

Magnezijum  je od velike  važnosti u trudnoći, jer smanjuje rizik od prevremenih kontrakcija uterusa i ublažava grčeve mišića, posebno  grčeve u mišićima nogu koji su česti u kasnim razdobljima trudnoće.

Oralna suplementacija magnezijem pre 25. nedelje  gestacije u poređenju  sa placebom, povezuje se s manjom učestalošću prevremenog porođaja  i niske porođajne mase. Studije pokazuju i da je primena magnezijuma  u trudnoći povezana s nižim arterijskim pritiskom kod žena, većom porođajnom  masom novorođenčadi i manjim brojem dana provedenih u jedinicama intenzivnog lečenja.

U kasnijim stadijumima  trudnoće, magnezijum  se koristi i kao terapija kod preeklampsije. Nadalje, postoje preliminarni dokazi da hipomagnezemija kod fetusa može biti povezana s metaboličkim sindromom kasnije u životu.

Antiemetički efekti vitamina B6 poznati su još od 1942. godine. S obzirom  da se mučnina i povraćanje javljaju kod čak 80% trudnica, interes za primenom  prirodnih pripravaka  za ublažavanje tih tegoba je velik. Promene u ishrani i načinu života mogu pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja, ali primena prirodnih pripravaka kao što je đumbir  i vitamin B6 pokazala se efikasnim  i u kliničkim studijama.

 

FUNKCIONALNI POREMEĆAJI VARENJA- DISPEPSIJA

Koja odrasla osoba se može pohvaliti da nikada nije osetila nelagodnost u stomaku,  osećaj nadutosti, mučninu, nagon na povraćanje, pojačanu kiselinu, gorušicu, osećaj vraćanja hrane…?

Gotovo svaka odrasla osoba, a sve češće i mlađe osobe i tinejdžeri opisuju povremeno ovakve tegobe koje ih dovode do izabranog lekara ili u gastroenterološku ambulantu.

Pacijenti koji imaju ove tegobe u stvari imaju otežano varenje, koje se  stručno naziva dispepsija. Većina ljudi koji imaju ovakve probleme u stvari nemaju ozbiljnu organsku bolest, već imaju funkcionalne tegobe gornjeg dela sistema za varenje.

Funkcionalna dispepsija je najčešći funkcionalni poremećaj gornjeg dela digestivnog trakta i razlog je oko trećine svih gastroenteroloških pregleda u bolnicama i klinikama.  Tipično je da su tegobe prisutne u dugom vremenskom periodu (često i po više godina unazad) i da se javljaju povremeno sa različitim intenzitetom. Ovi pacijenti obično imaju periode kada uopšte nemaju tegobe, a kod nekih se tegobe pogoršavaju u zavisnosti od doba godine (proleće i jesen). Funkcionalna dispepsija otežava svakodnevno funkcionisanje i znatno snižava kvalitet života.

NAVOsolv se preporučuje osobama sa funkcionalnim poremećajima jer đumbir i magnezijum u kombinaciji ispoljavaju svoje pozitivne efekte na muskulaturu gastrointestinalnog trakta.

Đumbir se već dugo koristi  za lečenje opstipacije, proliva i drugih bolesti probavnog sistema.
2017. godine, istraživači sa Univerziteta u Bologni otkrili su da koncentrat korena đumbira pokazuje značajne blagotvorne efekte na  glatke mišiće creva. Smatraju da su razlog tome fitomarkeri 6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol.

Alkalne soli ili hidroksidi  magnezijuma kao antacidi koji su blagog dejstva se vrlo često preporučuju pacijentima sa povremenim gorušicama jer neutrališu hlorovodoničnu kiselinu u želudačnom soku.

 

BOLEST PUTOVANJA-PUTNA KINETOZA

Morska bolest, kinetoze, bolest putovanja sve su to nazivi za bolesti kretanja koje mnogim ljudima I deci  tokom putovanja predstavljaju velik problem, otežavajući im put do odredišta.Manifestuju  se neugodnim simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje, koji su često praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog pritiska.

Smatra se da oko 20% populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene nego muškarci. Učestalost se povećava s dužinom trajanja putovanja. Bolest kretanja može se javiti pri putovanju raznim prometnim sredstvima, kao što su automobil, autobus, voz,avion ili brod.

Pored lekova, za smanjenje navedenih tegoba može se koristiti i NAVOsolv koji smanjuje mučninu I povraćanje.

 

MUČNINA I GORUŠICA U PMS-U I TOKOM MENSTRUACIJE

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup vrlo različitih simptoma, a uključuje brojne emocionalne I fizičke tegobe.Procenjuje se da tri od četiri žene koje menstruiraju pate od nekog oblika predmenstrualnog sindroma.

Najčešći simptomi koje žene osete u PMS-u su: mučnina ,gađenje na pojedinu  vrstu hrane, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, umor, povećanje težine usled zadržavanja tečnosti, nadutost abdomena, bolne i napete dojke, izbijanje akni, zatvor i/ili proliv.

Studije ukazuju da žene koje unose manje magnezijuma u organizam i imaju nedostatak imaju mnogo izraženije simptome PMS-a.

Magnezijum može ublažiti tegobe kod PMS-a i tokom menstruacije. Tako se na primer mogu ublažiti grčevi u stomaku, glavobolja i bolovi u leđima zahvaljujući opuštajućem i vazodilatacijskom efektu  magnezijuma..

Žene  koje su imale bolove prilikom menstruacije i koje su uzimale magnezijum u razdoblju od šest meseci, na kraju testnog razdoblja u 80 posto slučajeva više nisu imale bolove.

 

PRIMENA MAGNEZIJUMA KOD GLAVOBOLJA

Glavobolja je  poremećaj s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu.Retke su osobe  koje s vremena na vreme ne muči glavobolja – jača, slabija, bez poznatog uzroka ili s poznatim kao što su  zadimljeni prostor, preterana konzumacija alkohola, predugo gledanje u ekran, promene vremena – ova bol smanjuje kvalitet svakodnevice i mogućnost ispunjavanja naših dnevnih obaveza i zadataka.

Od primarnih glavobolja najčešće su tenzijska, cluster i migrenska glavobolja. Migrenu možemo definisati kao hroničnu bolest koju karakteriše recidivirajuća srednje do jako izražena glavobolja. Glavobolja je tipično jednostrana (zahvata jednu polovinu glave) i pulsirajuća, a traje od 2 do 72 sata.

Od velikog broja mogućih uzroka, brojne studije su pokazale da osobe s čestim migrenama imaju niže serumske koncentracije magnezijuma  nego osobe koje ne pate od migrenoznih napada i da redovna upotreba magnezijuma smanjuje učestalost napada za čak 41.6%.

NAVOsolv sadrži pored đumbira i vitamina B6 i 80 mg magnezijuma u jednoj kesici

 

ČESTI GRČEVI U MIŠIĆIMA

Prema Nemačkom društvu za ishranu, odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 300 – 400 mg magnezijuma. Ako ga organizam unosi premalo, nedostatak magnezijuma manifestuje  se na različite načine. Tako često dolazi do grčeva u listovima i grčeva mišića. Ali i slabost mišića, glavobolja, umor ili srčana aritmija mogu biti posledica nedostatka magnezijuma.

SPORT I MAGNEZIJUM

Takođe, osobama koje se  redovno bave sportom ili su puno izložene stresu, potreban je magnezijum u većoj meri.Potreba za magnezijmom raste na osnovu  metabolizma ubrzanog sportskim aktivnostima. Tipični simptomi nedostatka magnezijuma su zategnuti mišići i grčevi koji se mogu javiti već tokom sportske aktivnosti. Magnezijum  je važani  za energetski metabolizam. Enzimima koji učestvuju  u metabolizmu glukoze za aktivaciju je potreban magnezijum. Bez magnezijuma nema proizvodnje energije.

 

Kako se koristi NAVOsolv?

Po potrebi , 1-2 kesice dnevno, direktno u porcijama ili rastvoreno u čaši vode.

 

Upozorenja

Ne preporučuje se primena osobama preosetljivim na sastojke proizvoda, kao ni deci ispod 6 godina. Trudnice i dojilje treba da konsultuju lekara pre upotrebe proizvoda. Prekomema upotreba može da izazove laksativni efekat.
Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Proizvod nije zamena za raznovrsnu I uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

 

Rok upotrebe

3 godine

 

Uslovi čuvanja

Čuvati u originalnom pakovanju na suvom mestu i na temperaturi do 25°C, van domašaja dece.
Nemojte upotrebljavati proizvod nakon isteka roka trajanja koji je označen na kutiji.

 

Izgled i veličina pakovanja

Kutija sa 10 kesica.

 

Proizvođač

za New Med d.o.o., Japanska 5, Beograd, proizvodi Pharmanova d.o.o,Industrijska 8, Obrenovac;Republika Srbija

 

Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 15041/2019 od 29.08.2019.

Nosilac upisa i distributer: New Med d.o.o. Japanska 5,lok.6, 11070 Novi Beograd