Milkaid

Enzim laktaza, tablete za žvakanje

Kod otežanog varenja mleka i mlečnih proizvoda

milkaid

milkaid

Šta je laktozna intolerancija?

Laktozna intolerancija  je veoma čest poremećaj varenja. Zapravo, smatra se da čak 75% svetske populacije ima problem sa varenjem laktoze!

Osobe sa ovim poremećajem imaju probavne probleme kada konzumiraju mleko i mlečne proizvode, što može negativno uticati na zdravlje i kvalitet života.
Intolerancija na laktozu je poremećaj varenja izazvan nemogućnošću probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima.
Biti intolerantan različito je od biti alergičan na mleko.

Netolerancija je poremećaj varenja šećera laktoze, dok je alergija burna reakcija imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.
Čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda može izazvati različite simptome – lakše i teže – uključujući nadutost, proliv i grčeve u stomaku. Osobe sa ovim problemom jednostavno nemaju dovoljno enzima laktAze, koji je potreban za varenje laktOze (razlika u jednom slovu namerno naglašena).

Šta je laktoza,a šta laktaza?

LaktOza (mlečni šećer) je disaharid, što znači da se sastoji od dva šećera. Sastoji se od jednog molekula svakog od jednostavnih šećera glukoze i galaktoze.

Zašto  je laktoza važna?

Laktoza ima primarno energetski značaj (obezbeđuje 40% energije), potrebna je i odraslim osobama i bebama.Omogućava i olakšava apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, ubrzava apsorpciju gvožđa, cinka i drugih minerala u tankom crevu. Smanjuje rizik od nastanka GIT infekcija.
Laktoza favorizuje i rast tzv.”korisnih bakterija” (eg, Bifidobacterium and Lactobacillus species) u debelom crevu.

Enzim laktAza je potreban za razgradnju laktoze u glukozu i galaktozu, koji se potom mogu apsorbovati u krvotok i iskoristiti za energiju. Bez dovoljne količine enzima laktaze, laktoza se slobodno kreće kroz creva nerazgrađena i izaziva probavne smetnje. Nerazgrađena laktoza u debelom crevu fermentira  uz pomoć bakterija  formirajući kratke lance masnih kiselina i gas. To izaziva bol, nadimanje i nadutost.su nadutost, poremećaj varenja, grčevi, proliv…

Ona se nalazi i u majčinom mleku i skoro svi su rođeni sa sposobnošću da je svare. Vrlo se retko intolerancija na laktozu sreće kod dece mlađe od pet godina.
Procenjuje se da je oko 75% svetske populacije intolerantno na laktozu. Rizik varira između zemalja,  a istraživanja pokazuju da intolerancija na laktozu pogađa 5–17% Evropljana, oko 44% Amerikanaca i 60–80% Afrikanaca i Azijata.

ZANIMLJIVO:

Davni žitelji Evrope iz perioda neolita (koji su živeli pre „samo“ 9.000 godina) su, kako istraživanja kažu, bili najverovatnije netolerantni na laktozu.Otkrivanje i proučavanje neolitskih skeleta pokazalo je da njihov DNK nema gen laktaze, što implicira da su imali problema sa varenjem mleka.

Nepodnošenje laktoze se može podeliti na

  • Laktoznu intoleranciju

Laktozna intoerancija je klinički entitet kojeg karakterišu abdominalna bol,dijareja,mučnina,nadutost nakon unošenja laktoze i/ili hrane koja sadrži laktozu. Količina laktoze koja će prouzrokovati nastanak simptoma je različita i zavisna od unešene količine i sposobnosti, odnosno individualne aktivnosti enzima laktaza.Neke osobe su osetljive na vrlo male količine laktoze u hrani i razvijaju simptome vrlo brzo.

  • Laktozna malapsorpcija

Laktozna malapsorpcija je fiziološki problem koji se manifestuje laktoznom intolerancijom a posledica je poremećenog balansa između unešene laktoze i kapaciteta enzima lakataza da hidrolizuje laktozu.

  • Primarna laktozna deficijencija

Primarna laktozna deficijencija kao posledica apsolutnog ili relativnog nedostatka enzima laktaza manifestuje se laktoznom malapsorpcijom i intolerancijom.Vrlo je česta, 50-80% kod Hispanoamerikanaca, Crnaca, Aškenazi Jevreja, azijskih naroda.

  • Sekundarna laktozna deficijencija

Sekundarna laktozna deficijencija je posledica najčešće gastroenteritisa, upornih dijareja, zračne terapije i ostalih agenasa koji oštećuju sluznicu tankog creva.

  • Urođena laktozna deficijencija

Urođena laktozna deficijencija je izuzetno retka. Podrazumeva urođeni nedostatak enzima laktaza.

  • Razvojna (neonatalna) laktozna deficijencija

Razvojna (neonatalna) deficijencija  je posledica nezrelosti probavnog sistema bebe koji ne proizvodi dovoljne količine enzima laktaza. Prolaznog je karaktera i završava se do kraja 34 gestacijske nedelje.

Simptomi laktozne intolerancije

Ako se ne reguliše na pravi način, intolerancija na laktozu može prouzrokovati ozbiljne probavne probleme.

Najčešći simptomi su:

  • Krvarenje u digestivnom traktu;
  • Grčevi u stomaku;
  • Veća količina gasova:
  • Proliv…

Osobe sa ovim tegobama imaju  urgentnu potrebu za odlaskom u toalet, mučninu, povraćanje, bol u donjem stomaku i povremeni zatvor. Zaista, neprijatni simptomi koji mogu ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Težina simptoma može varirati u zavisnosti od toga koliko laktoze možete da podnesete i koliko ste pojeli.

Da li je izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda rešenje?

Izbegavanje osnovne namirnice znači i izbegavanje mlečnih proizvoda – namirnica sa visokim udelom hranljivih sastojaka.
U pitanju su visoko hranljivi i važni izvori proteina, kalcijuma i vitamina poput A, B12 i D. Ova kombinacija hranljivih sastojaka odlična je za vaše kosti.
U ishrani su ove namirnice povezane sa većom mineralnom gustinom kostiju, što vam može pomoći da smanjite rizik od preloma kostiju kako starite. Ovi proizvodi su takođe povezani sa smanjenim rizikom od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i gojaznosti što je svakako značajno za zdravlje.
Međutim, osobama sa intolerancijom možda će biti potrebno da prekinu ili uklone mlečne proizvode iz ishrane, a potencijalno im nedostaje nekih hranljivih sastojaka.

ZANIMLJIVO:

Ljudi su jedini sisari koji piju mleko drugih životinja – sisara. U isto vreme u odraslom dobu, gnušaju se konzumiranja mleka sopstvene vrste.

Koja hrana sadrži laktozu?

Možemo je naći u mlečnim proizvodima i namirnicama u kojima je jedan od sastojaka:

  • Mleko: Kravlje, kozije, ovčije…
  • Sir (uključujući tvrde i meke sireve);
  • Sladoled;
  • Jogurt;
  • Puter…

Hrana koja može da sadrži laktozu

  • Hrana napravljena sa mlečnim sosom;
  • Različiti keksi i kolačići;
  • Različiti slatkiši i čokoladne poslastice;
  • Hleb i peciva;
  • Torte;
  • Žitarice za doručak;
  • Instant supe i umaci;
  • Gotova jela;
  • Sosevi i prelivi;
  • Različiti deserti…

Uvek možete da proverite da li neki proizvod sadrži nešto iz ove kategorije ako pogledate etiketu. Na spisku sastojaka su obično opisi:

  • Mleko (obično, u prahu);
  • Mlečne supstance;
  • Surutka;
  • Vej protein;
  • Kazein;
  • Mlečni šećer;
  • Maslac;
  • Sir;
  • Suva mlečna materija;
  • Pavlaka;
  • Koncentrat proteina surutke;
  • Različiti nusproizvodi…

Lečenje laktozne intolerancije 

Ako ne želite da se odreknete mlečne grupe namirnica, postoji nekoliko prirodnih pristupa koji vam mogu pomoći.

Enzimski dodaci

Moguće je kupiti enzime koji će vam pomoći u varenju. To su Milkaid  tablete za žvakanje. Efikasnost enzima varira od osobe do osobe. Ipak, dodaci enzima laktaze mogu biti veoma efikasni za većinu netolerantnih osoba.
Jedna studija je proučavala efekte tri različite vrste dodataka i pokazala da je kod osetljivih ispitanika nivo podnošenja laktoze podignut sa 20 grama na čak 50. U poređenju sa kontrolnom grupom ovo su velika poboljšanja.

Laktozna intolerancija se može držati pod kontrolom

Izbacivanje mleka iz ishrane može dovesti do nedostatka važnih hranljivih materija. Međutim, nije uvek neophodno potpuno izbegavati mlečne proizvode ako imate intoleranciju na laktozu.
Većina osoba s intolerancijom na laktozu može podneti male količine. Smatra se da osobe sa netolerancijom mogu da podnesu do 18 grama laktoze, raspoređene tokom dana a da im ne utiče štetno na zdravlje. U stvari, istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu tolerisati do 12 grama u jednom obroku, što je otprilike količina u jednoj šolji (230 ml). Ako vam je potrebno da mlečne proizvode u potpunosti uklonite, potpuno je moguće voditi zdravu i uravnoteženu ishranu bez njih.
Neki mlečni proizvodi su prirodno siromašni ovim disaharidom. Maslac, na primer, sadrži samo 0,1 grama po obroku od 20 grama. Određene vrste sira sadrže i manje od jednog grama po porciji. Ovo uključuje neke od najpopularnijih sireva kao što su čedar i mocarela.
Zanimljivo je da jogurt ima tendenciju da izazove manje simptoma kod osoba sa laktoznom netolerancijom u odnosu na druge vrste mlečnih proizvoda.

Kada, kako i kome Milkaid može pomoći?

Milkaid su tablete za žvakanje  sa enzimom laktaza.
Namenjene su deci starijoj od 3 godine i odraslim osobama koje imaju otežano varenje laktoze (mlečnog šećera) tj., osobama koje imaju laktoznu intoleranciju.
Milkaid sadrži enzim laktazu 3000 ALU* u jednoj tableti.

*Food Chemical Codex Acid Lactasa Unit

Način primene:

Sažvakati 2 tablete pre obroka koji sadrži laktozu, do 3 puta dnevno.

Po potrebi povećati broj tableta po obroku, ali ne više od 6. zavisno od sastava obroka.

Upozorenja:

Ne preporučuje se osobama preosetljivim na sastojke proizvoda, kao ni deci ispod 3 godine.

Trudnice i dojilje treba da konsultuju lekara pre upotrebe proizvoda.

Napomena:

Tolerancija na laktozu je promenjiva i potrebno je potražiti savet o ulozi laktoze u ishrani.

Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Proizvod nije zamena za raznovrsnu i uravnotezenu ishranu i zdrav način života. Pogodno za vegane i vegetarijance.

Način čuvanja:

Čuvati u originalnom pakovanju na suvom i tamnom mestu do 25°C ,van domašaja dece.

Pakovanje:​
120 tableta( 78g)
60 tableta (39g)

Proizvođač:
Crosscare Ltd, Dublin 18, Irska
www.milkaid.com

Uvoznik i nosilac dozvole:
New med d.o.o., Japanska 5, 11000 Beograd

Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja:
Milkaid, 60 tableta 18202/2021 od 17.02.2021.
Milkaid, 120 tableta 18202/2021 od 17.02.2021.