UPUTSTVO ZA PACIJENTA

Gyinos

Dodatak ishrani koji sadrži mio-inositol i folnu kiselinu, a  namenjen je  ženama pre i tokom trudnoće

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešća hormonska bolest u žena i glavni uzrok neplodnosti. Procenjuje se da pet do deset posto plodnih žena boluje od ove bolesti.Najčešći poremećaji koji karakterišu sindrom policističnih jajnika (PCOS)  su  neredovne menstruacije, višak muških hormona koji mogu prouzrokovati pojačanu maljavost, akne ili gubitak kose. Ako se potvrdi dijagnoza, policistični jajnici su uzrok neredovnim ovulacijama i menstruacijama, sklonosti višku kilograma, povišenom pritisku, poremećajima šećera i sl.

U većini slučajeva, jajnici su povećani, a ciste se otkrivaju ultrazvukom. Tačan uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika nije utvrđen , iako kliničke studije sve više ukazuju na postojanje insulinske rezistencije kod obolelih.

 

NAJČEŠĆE  PROMENE U ORGANIZMU KAO POSLEDICA PCOS:

  • Akne
  • Akantoza- hiperpigmentacija i hiperkeratoza kože na pregibnim površinama
  • Hirsurtizam – pojačana maljavost
  • Gojaznost- čak 60% žena sa PCOS imaju ovaj poremećaj. U brojnim studijama je dokazano da gubitak svega 10-15% telesne težine, poboljšava funkciju jajnika i dovodi do pojave ovulacije. To ima za posledicu pojavu redovnih menstruacija i olakšava nastanak spontane trudnoće.
  • Nepravilni , neredovni  menstruacioni ciklusi
  • Gubitak kose, slaba, tanka kosa
  • Neplodnost
  • Hiperlipidemija (holesterol-LDL,trigliceridi)
  • Hipertenzija – 40% češće  kod žena sa PCOS

Gyinos  sadrži mio inositol  koji  je ključni srednji sekundarni glasnik i primarna je komponenta ćelijske membrane fosfolipida i uključen je u brojne biološke procese.  Utvrđeno je da je inositol od suštinskog značaja za prenos signala kalcijuma i insulina, i modulaciju aktivnosti serotonina.Koristan je za metabolizam masti i holesterola, uključujući uklanjanje masti iz jetre.Unapređuje reproduktivno zdravlje i zdravu funkciju jajnika – pomaže otklanjanju mnogobrojnih poremećja poveznih sa PCOS.

Mio inositol imitira efekte insulina i poboljšava osetljivost na insulin.Kada se uzima oralno, mio inositol stimuliše glukozu u skeletnim mišićnim

ćelijama, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Kliničke studije pokazuju da su  žene sa PCOS sindromom koje su uzimale mio inositol tokom tri meseca imale  u krvi luteinizirajući hormon (LH), testosteron i nivo insulina značajno smanjen.

Gyinos sadrži i folnu kiselinu koja  ima esencijalnu ulogu u sintezi i deobi DNA (genetički kod za replikaciju svake nove ćelije) i delova RNA koji su potrebni za sintezu proteina u svim ćelijama.Sva tkiva i ćelije   koje se moraju brzo obnavljati kao što su crvena krvna zrnca  i ćelije zadužene za imuni odgovor  imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Folna kiselina zauzima sve više značajno mesto i u prevenciji kardioloških oboljenja.

 

Gyinos sadrži :

*NRV-nutritivna referentna vrednost

 

Kome se preporučuje primena  preparata Gyinos?

Gyinos se preporučuje za primenu svim ženama u reproduktivnom periodu života koje imaju poremećaje prouzrokovane Sindromom policističnih jajnika (PCOS) u cilju otklanjaja simptoma, regulisanja menstruacionog ciklusa, povećanja broja ovulacija , a samim tim i povećanja fertilnost-plodnosti.

 

Kako se koristi Gyinos ?

2 kesice  dnevno rastvoriti u vodi ili soku  i popiti ili direktno sipati sadržaj kesice u usta

Upozorenja

Proizvod nije  zamena uravnotežene, raznovrsne ishrane i zdravog načina života.

Nije namenjen za parenteralnu upotrebu.

Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza.

Rok upotrebe

2 godine

Uslovi čuvanja

Čuvati u originalnom pakovanju na suvom mestu i na temperaturi do 25°C, van domašaja dece.

Nemojte upotrebljavati proizvod nakon isteka roka trajanja koji je označen na kutiji.

Izgled i veličina pakovanja

Kutija sa 15 kesica.

Proizvođač

Pharmanova d.o.o., lndustrijska br. 8, 11500 Obrenovac Republika Srbija za New Med d.o.o.

Broj  i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 13969/2019 od 18.02.2019.

Nosioc upisa i distributer :New Med d.o.o. Japanska 5,lok.6, 11070 Novi  Beograd