CalciCare

Oralni rastvor kalcijuma,magnezijuma, cinka i vitamina D3 za decu i odrasle osobe

calcicare

Calcicare za zdravu i jaku decu

Oralni rastvor kalcijuma,magnezijuma, cinka i vitamina D3 za decu i odrasle osobe

 • za pravilan rast i razvoj kostiju i pravilan rast zubića kod dece starije od 3 godine
 • pogodan za žene u reproduktivnom dobu i menopauzi
 • pomaže ispravnu mišićnu kontrakciju i srčani ritam
 • doprinosi pravilnom funkcionisanju nervnog sistema
 • utiče na jačanje imunog sistema

Zašto su deci potrebni vitamini i minerali?

Zato što voće i povrće sadrži i do 95% manje vitamina i minerala u odnosu na sadržaj decenijama unazad.
Zato što deca često imaju nepravilnu ishranu koju prate vitaminsko-mineralni deficiti, što ih čini sklonim oboljevanju.

Pored toga, deca su, u sredini u kojoj se kreću, neprestano izložena mnogobrojnim virusima i bakterijama. Kada su u vrtiću ili školi, ili se igraju napolju ili kod kuće, decu je neophodno zaštititi od ovih spoljašnjih uticaja kako bismo sprečili česte infekcije i razvoj bolesti.

Koji minerali i vitamini su optimalni za pravilan rast i razvoj dece?

Opšte je poznato da je mleko za decu izvor zdravlja i izuzetno važna namirnica koja ih prati još od prvih dana života, a razlog za to je velika potreba za kalcijumom koji reguliše pravilan razvitak kostiju.
S obzirom na to da se deca neprestano razvijaju i rastu od trenutka kada dođu na svet, pa sve dok ne zakorače u svet adolescencije, potrebne dnevne doze kalcijuma smenjuju se u odnosu na period razvoja deteta.
Deci je u periodu intenzivnog rasta i razvoja neophodan kalcijum.
U ovom periodu deca obično smanje unos namirnica bogatih kalcijumom iako im je ovaj mineral neophodan. Osim kalcijuma, čak i minimalni nedostaci magnezijuma, cinka i vitamina D3 mogu dovesti do nepravilnog razvoja koštane mase i nepravilnog nicanja zuba.
Kalcijum je mineral neophodan i odraslim osobama u svim životnim dobima.

Dnevne doze kalcijuma za bebe do prve godine života:

 • bebe do šest meseci: 210 mg dnevno
 • bebe od sedmog meseca do godinu dana: 270 mg dnevno

Deca od prve godine do adolescencije:

 • deca od prve do treće godine: 500 mg dnevno
 • deca od četvrte do osme godine: 800 mg denvno
 • deca od osme do osamnaeste godine: 1300 mg dnevno

Nakon osamnaeste godine, deca treba da uzimaju 1000 mg kalcijuma dnevno, što je potrebna dnevna doza ovog minerala za odrasle osobe

Kalcijum u hrani – potrebna dnevna doza

Kalcijum je mineral koga ima najviše u ljudskom telu.
U telu odraslog čoveka (prosečne kilaže 70kg) nalazi se čak 1,5 kg kalcijuma, a najveći deo ovog minerala smešten je upravo u kostima. Ostatak je raspoređen u ostalim delovima organizma.
Opšta preporuka je da potreban kalcijum u hrani apsorbujemo na dnevnom nivou, i to je za odrasle ljude mera 1000 mg dnevno, s tim što bi žene nakon 50. godine i muškarci nakon 70. godine trebalo da uzimaju 1200 mg dnevno, zbog mogućih problema sa osteoporozom.

Da li je potrebno uzimati suplemente ili je dovoljan kalcijum u hrani?

Imajući u vidu važnost kalcijuma u našem organizmu postavlja se pitanje da li je potrebno uzimati suplemente ili kalcijum u hrani u potpunosti zadovoljava sve naše dnevne potrebe?

Mlečni proizvodi pružaju određene doze potrebnog kalcijuma, a osim toga ovaj mineral se može naći i u zelenom povrću, orašastim plodovima i drugim namirnicama.Međutim, svesni smo da sve manje imamo uvida u ishranu dece tokom dana i da je pod znakom pitanja koliko deca i mi, odrasle osobe unesemo važnih minerala i vitamina ishranom.
Baš kao prilikom unosa bilo kog drugog vitamina ili minerala, važno je da znate koji faktori će uticati na bolju apsorpciju kalcijuma.
Vitamini i minerali se najbolje apsorbuju u organizmu onda kada su svom prirodnom stanju, i kada se okruženi drugim važnim nutrijentima.
Tako, primera radi, kalcijum treba uzimati uz vitamin D, jer ovaj vitamin podstiče apsorpciju kalcijuma.
Ono što smo već pomenuli jeste da vitamin D ima veliki značaj za unos kalcijuma, i značajno pospešuje apsorbovanje ovog minerala.
Takođe, treba znati da se kalcijum u prirodi ne pronalazi kao izolovan mineral, pa je ovo slučaj i sa kalcijumom u hrani.
Tako je kalcijum vezan za magnezijum (pomaže mu da se pravilno apsorbuje), pa treba unositi namirnice bogate sa oba navedena minerala. Primer za takve naminice je zeleno povrće.

Uloga kalcijuma u organizmu

Kalcijum je neohodan za prenos nervnih impulsa, mišićne kontrakcije, u metabolizmu hormona. Za nivo kalcijuma u krvi odgovorna je paratireoidna žlezda.
Dodatni unos kalcijuma se preporučuje u:

 • trudnoći,
 • tokom dojenja,
 • u perimenopauzi i menopauzi,
 • u slučaju PMS tegoba, a poznato je i da
 • usporava proces starenja

Uloga kalcijuma je nezamenljiva i u slučaju problematične kože (akne), kod alergija i astme, bolova u mišićima, glavobolje, gojaznosti, depresije, nervoze i neraspoloženja, osteoporoze, stresa, povišenog krvnog pritiska, hipertireoze, poremećaja ishrane (gojaznost, gubitak apetita…), problema sa organima za varenje ili u slučaju smetnji sa rastom kod dece.

CalciCare sadrži 250 mg kalcijuma u 5 ml

Uz kalcijum i magnezijum!

Magnezijum je esencijalni mineral neophodan za odvijanje preko 300 procesa u našem telu.
Najveći deo magnezijuma u organizmu nalazi se u kostima i mišićima. Neophodan je za pravilan rad srca i krvnih sudova, mišića i nervnog sistema, a povećava iskorišćavanje glukoze u ćelijama.
Učestvuje u procesima stvaranja energije u organizmu. Važan je u smanjenju rizika od stvaranja kamenaca u mokraćnim putevima. Ljudski organizam nije u stanju da stvara magnezijum, pa ga zato moramo unositi putem hrane ili dodataka ishrani, posebno u situacijama kao što su: izloženost stresu, povišen krvni pritisak, nepravilan srčani rad, migrene, grčevi, šećerna bolest, alkoholizam, PMS/menopauza, osteoporoza, upotreba nekih antibiotika, kortikosteroida, lekova koji deluju na nivo želudačne kiseline ili hormonskih kontraceptiva.

 • bez magnezijuma NEMA normalnog funkcionisanja nerava i mišića (uključujući i srčani mišić), jer on utiče na stvaranje i normalno sprovođenje “struje života” u ovim tkivima.
 • magnezijum je deo “energetskih sistema” ćelije bez kojih nema normalne funkcije celokupnog organizma. Tako magnezijum utiče i na “sagorevanje” masti u organizmu.
 • neophodan je za apsorpciju kalcijuma, sa kojim se ugrađuje u kosti i zube, pa je izuzetno važan za pravilan rast i razvoj deteta.
 • pomaže regulaciji pH ravnoteže u telu.
 • magnezijum širi krvne sudove, ali i smanjuje taloženje kalcijuma i masnoća u zidu krvnih sudova i tako sprečava aterosklerozu, pa i srčane i moždane udare – vodeći uzrok smrtnosti u savremenom svetu. Direktno pomaže na normalan rad srca i sprečava nastanak opasnih poremećaja srčanog ritma.
 • važan je i za normalan rad creva i funkciju organa za varenje, a smanjuje mogućnost nastanka kamenja u žučnim putevima, ali i u bubregu.
 • deluje kao “antistres” mineral, a ima ulogu u smrivanju hiperaktivnosti kod dece koja pate od ovog, sve češćeg, poremećaja pažnje.

Koje namirnice sadrže magnezijum?

Nekada je magnezijuma bilo mnogo više u obradivoj zemlji i u namirnicama. Savremena obrada zemlje uz korišćenje veštačkih đubriva smanjuje količinu magnezijuma. Pored toga, prerada žitarica i soli uzima iz namirnica oko 80 odsto magnezijuma i drugih oligoelemenata.

Najbogatiji izvori magnezijuma su: kikiriki, pistaći, orasi, pasulj, integralne žitarice, sojino brašno, zeleno lisnato povrće, meso. Prilikom pripreme obroka, naročitu pažnju treba posvetiti izbegavanju namirnica koje “kradu” magnezijum. Beli hleb, beli šećer, gazirana pića, kafa… su u stanju da potpuno onemoguće apsorpciju ovog minerala. Njegovu apsorpciju smanjuju masti, prosti šećeri, vlakna, fitati, oksalati, fosfor i mangan, dok je vitamin D povećava.

Šta se dešava ako dete ne unosi dovoljno magnezijuma?

Ako dete hranom i vodom ne obezbedi organizmu dovoljno magnezijuma mogu se javiti brojni problemi:

 • Prisutni su i simptomi hroničnog umora, neraspoloženja i smanjene koncentracije, neretko i bezrazložne glavobolje. Dete je “smoreno” i bezvoljno, kao da neme energije. Organizam se prosto buni protiv manjka magnezijuma.
 • Dugotrajni nedostatak magnezijuma može izazvati trajnu uznemirenost jednog broja dece, kao i takozvani “sindrom nemirnih nogu”.
 • Mogu se javiti grčevi u mišićima – najčešće u potkolenicama, kao i poremećaj funkcije creva (opstipacija – zatvor).
 • Kod dece koja su sklona migrenama, manjak magnezijuma može izazvati veoma jake glavobolje.

CalciCare sadrži 75 mg magnezijuma u 5 ml

Njegovo veličanstvo-cink!

Cink poseduje osobine antioksidansa, štiti ćelije kože i mišića od ubrzanog starenja i oštećenja, a može pomoći u procesu zaceljivanja rana nakon povreda.
U imunom sistemu pomaže regulaciju proizvodnje i aktivnosti T-limfocita (bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcije) i prirodnih ćelija ubica (koje deluju na oštećene i izmenjene ćelije, kao što su ćelije raka).
Upotreba cinka može skratiti period trajanja simptoma prehlade. Unos dodatnih količina cinka se preporučuje kod: poremećaja seksualne funkcije, benignog uvećanja prostate, pada imuniteta i oporavka nakon bolesti, problema sa aknama i ekcemom i regulacije hormonskog statusa.

CalciCare sadrži 2 mg cinka u 5 ml

U CalciCare proizvodu se nalazi i jedan vitamin –Vitamin D3

Koliko je važan vitamin D3 shvataili smo tokom pandemije virusom COVID-19.
Nedostatak vitamina D beleži se učestalo među zdravom odojčadi, decom i adolescentima u Evropi, posebno u određenim rizičnim grupama  koje obuhvataju dojenu odojčad, roditelja koji se ne pridržavaju preporuka za suplementaciju vitamina D, dece i adolescenata tamnije puti i onih koji žive u severnom delu hemisfere.

Nedostatak vitamina D može izazvati ozbiljne posledice na zdravlje deteta, od kojih je najpoznatiji rahitis.


Rahitis  karakteriše demineralizacija koštanog tkiva, što uzrokuje omekšavanje i deformaciju kostiju, usporen razvoj zubne gleđi i dentina, hipokalcemiju, bol u kostima, mišićnu slabost i slabije napredovanje i niski rast.

Osim jasno utvrđene povezanosti  profilakse vitaminom D i razvoja rahitisa, postoje indicije da bi preventivna primena vitamina D mogla imati uticaj na razvoj kardiovaskularnih, alergijskih, infektivnih i autoimunih bolesti i posebno dijabetesa tip 1.

Evropsko društvo za dečju gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu preporučuje suplementaciju vitaminom D3 kod odojčadi od navršenog 15 dana života  pa do navršene prve godine života, a u nekim zemljama i do navršene treće godine života.

Kada su u pitanju odrasle osobe vitamin D3 predstavlja kariku u lancu kompleksnih faktora koji doprinose imunološkom odgovoru, pa je održavanje optimalnog statusa vitamina D3 u krvi dugoročna strategija u prevenciji mnogobrojnih oboljenja. Studije ukazuju na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infekivnih bolesti, posebno infekcija gornjeg respiratornog sistema, ali i enteroviroza, pneumonije, upale uha, denga groznice, hepatitisa B i C i HIV infekcije.

CalciCare sadrži 200 IJ u 5 ml

CalciCare sadrži ukupno:

Aktivni sastojci

Dnevna doza (5-10 ml)

Kalcijum ( kalcijum karbonat)

250-500 mg

Magnezijum (magnezijum hidroksid)

75-150 mg

Cink (cink glukonat)

2-4 mg

Vitamin D (holekaciferol)

5-10 µg

Način primene:

Deca iznad 3 godine starosti : 1 kašičica jedanput dnevno(5 ml).
Odrasli :1 kašičica dva puta dnevno(10 ml).
Promućkati pre upotrebe.
Ne preporučuje se primena osobama preosetljivim na sastojke proizvoda, kao ni deci mlađoj od 3 godine.

Napomena:
Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.
Proizvod nije zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

Način čuvanja:
Čuvati u originalnom pakovanju na suvom i tamnom mestu ,na temperaturi do 25 ° C, van domašaja dece.

Pakovanje:
200 ml oralnog rastvora

Broj i datum upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja:
16435/2020 od 15.06.2020.
Uvoznik i distributer:
New Med d.o.o. Japanska 5,lok.6,11070 Novi Beograd