NEPODNOŠENJE LAKTOZE !?
Nepodnošenje laktoze je veoma čest poremećaj varenja. Zapravo, smatra se da čak 75% svetske populacije ima problem sa varenjem laktoze!
Osobe sa ovim poremećajem imaju probavne probleme kada konzumiraju mleko i mlečne proizvode, što može negativno uticati na zdravlje i kvalitet života.
Netolerancija laktoze je čest poremećaj varenja izazvan nemogućnošću probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima.
Biti intolerantan različito je od biti alergičan na mleko. Netolerancija je poremećaj varenja šećera laktoze, dok je alergija burna reakcija imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.
Čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda može izazvati različite simptome – lakše i teže – uključujući nadutost, proliv i grčeve u stomaku. Osobe sa ovim problemom jednostavno nemaju dovoljno enzima laktAze, koji je potreban za varenje laktOze (razlika u jednom slovu namerno naglašena).
Šta je laktoza,a šta laktaza?
LaktOza (mlečni šećer) je disaharid, što znači da se sastoji od dva šećera. Sastoji se od jednog molekula svakog od jednostavnih šećera glukoze i galaktoze.
Zašto je laktoza važna?
Laktoza ima primarno energetski značaj (obezbeđuje 40% energije), potrebna je i odraslim osobama i bebama.Omogućava i olakšava apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, ubrzava apsorpciju gvožđa, cinka i drugih minerala u tankom crevu. Smanjuje rizik od nastanka GIT infekcija.
Laktoza favorizuje i rast tzv.”korisnih bakterija” (eg, Bifidobacterium and Lactobacillus species) u debelom crevu.
Enzim laktAza je potreban za razgradnju laktoze u glukozu i galaktozu, koji se potom mogu apsorbovati u krvotok i iskoristiti za energiju. Bez dovoljne količine enzima laktaze, laktoza se slobodno kreće kroz creva nerazgrađena i izaziva probavne smetnje. Nerazgrađena laktoza u debelom crevu fermentira uz pomoć bakterija formirajući kratke lance masnih kiselina i gas. To izaziva bol, nadimanje i nadutost.su nadutost, poremećaj varenja, grčevi, proliv…
Ona se nalazi i u majčinom mleku i skoro svi su rođeni sa sposobnošću da je svare. Vrlo se retko intolerancija na laktozu sreće kod dece mlađe od pet godina.
Procenjuje se da je oko 75% svetske populacije intolerantno na laktozu. Rizik varira između zemalja, a istraživanja pokazuju da intolerancija na laktozu pogađa 5–17% Evropljana, oko 44% Amerikanaca i 60–80% Afrikanaca i Azijata.
ZANIMLJIVO:
Davni žitelji Evrope iz perioda neolita (koji su živeli pre „samo“ 9.000 godina) su, kako istraživanja kažu, bili najverovatnije netolerantni na laktozu.Otkrivanje i proučavanje neolitskih skeleta pokazalo je da njihov DNK nema gen laktaze, što implicira da su imali problema sa varenjem mleka.
Simptomi netolerancije na laktozu
Ako se ne reguliše na pravi način, intolerancija na laktozu može prouzrokovati ozbiljne probavne probleme.
Najčešći simptomi su:
- Krvarenje u digestivnom traktu;
- Grčevi u stomaku;
- Veća količina gasova:
- Proliv…
Osobe sa ovim tegobama imaju urgentnu potrebu za odlaskom u toalet, mučninu, povraćanje, bol u donjem stomaku i povremeni zatvor. Zaista, neprijatni simptomi koji mogu ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Težina simptoma može varirati u zavisnosti od toga koliko laktoze možete da podnesete i koliko ste pojeli.
Da li je izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda rešenje?
Izbegavanje osnovne namirnice znači i izbegavanje mlečnih proizvoda – namirnica sa visokim udelom hranljivih sastojaka.
U pitanju su visoko hranljivi i važni izvori proteina, kalcijuma i vitamina poput A, B12 i D. Ova kombinacija hranljivih sastojaka odlična je za vaše kosti.
U ishrani su ove namirnice povezane sa većom mineralnom gustinom kostiju, što vam može pomoći da smanjite rizik od preloma kostiju kako starite. Ovi proizvodi su takođe povezani sa smanjenim rizikom od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i gojaznosti što je svakako značajno za zdravlje.
Međutim, osobama sa intolerancijom možda će biti potrebno da prekinu ili uklone mlečne proizvode iz ishrane, a potencijalno im nedostaje nekih hranljivih sastojaka.
ZANIMLJIVO:
Ljudi su jedini sisari koji piju mleko drugih životinja – sisara. U isto vreme u odraslom dobu, gnušaju se konzumiranja mleka sopstvene vrste.
Koja hrana sadrži laktozu?
Možemo je naći u mlečnim proizvodima i namirnicama u kojima je jedan od sastojaka:
- Mleko: Kravlje, kozije, ovčije…
- Sir (uključujući tvrde i meke sireve);
- Sladoled;
- Jogurt;
- Puter…
Hrana koja može da sadrži laktozu:
- Hrana napravljena sa mlečnim sosom;
- Različiti keksi i kolačići;
- Različiti slatkiši i čokoladne poslastice;
- Hleb i peciva;
- Torte;
- Žitarice za doručak;
- Instant supe i umaci;
- Gotova jela;
- Sosevi i prelivi;
- Različiti deserti…
Intolerancija na laktozu se može držati pod kontrolom
Izbacivanje mleka iz ishrane može dovesti do nedostatka važnih hranljivih materija. Međutim, nije uvek neophodno potpuno izbegavati mlečne proizvode ako imate intoleranciju na laktozu.
Većina osoba s intolerancijom na laktozu može podneti male količine. Smatra se da osobe sa netolerancijom mogu da podnesu do 18 grama laktoze, raspoređene tokom dana a da im ne utiče štetno na zdravlje. U stvari, istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu tolerisati do 12 grama u jednom obroku, što je otprilike količina u jednoj šolji (230 ml).
Milkaid sadrži enzim laktazu u formi tableta za žvakanje. Uzimaju se pre obroka sa mlečnim proizvodima. Namenjen je deci starijoj od 3 godine i odraslim osobama.